Hogyan készíts Google Cégem-oldalt a vállalkozásodnak?

Keresőoptimalizálási szempontból előnyös a helyi vállalkozások számára, ha használják a Google ingyenes cégadatbázisát, a Google Cégemet. Ha elkészítik a vállalkozás Google Cégem-oldalát, és az abban szereplő adatokat pontosan, naprakészen tartják, nagyobb eséllyel kerülhetnek be a Google Kereső, a Google Térkép és a Google+ szolgáltatásokban a helyi keresési eredmények közé.

Helyi vállalkozásnak minősülnek a Google-szolgáltatások szempontjából azok a cégek, amik tevékenységüket egy konkrétan meghatározott földrajzi területen végzik. Ez lehet a vállalkozás által fenntartott iroda, üzlethelyiség vagy műhely (pl. egy kávézó esetében), vagy az ügyfél tartózkodási helye (pl. egy ablaktisztító cég esetében). (Egyéb vállalkozások is használhatják a Google Cégem-et, de számukra a céges adatlap helyett egy ún. márkaoldal létrehozása ajánlott.)

Az alábbiakban megtudhatod, hogyan készítheted el helyi vállalkozásod Google Cégem-oldalát.

Mely cégeknek nem megengedett a Google Cégem adatlap létrehozása?

Nem hozhatsz létre Google Cégem-adatlapot a vállalkozásod részére, ha az:

 • még fejlesztés alatt áll, vagy a nyilvánosság részére még nem hozzáférhető, vagy
 • „olyan helyszínen zajló folyamatos szolgáltatás, tanfolyam vagy találkozó, amely nem saját tulajdonodban áll, vagy nincs jogosultságod képviselni azt.” Ilyen lehet az, ha pl. szolgáltatásodat egy másik vállalkozás székhelyén nyújtod. „Ilyen esetekben vedd fel a kapcsolatot a helyszín tulajdonosával, és kérd meg, hogy adataidat jelenítse meg cége adatlapján a „Bemutatkozás” mezőben.” (Idézetek a Google Cégem minőségi irányelveiből.)

Ugyancsak nem hozható létre Google Cégem-adatlap kiadó vagy eladó ingatlanok részére (de ingatlanügynökség részére igen).

Hogyan készíts adatlapot a vállalkozásod számára a Google Cégemben?

1.  Menj fel a Google Cégem oldalára. Ez a képernyő fogad majd:

Google Cégem első oldal

2.   Az adatlap létrehozásához szükséged lesz egy Google-fiókra. (Lehet, hogy ez már meg is van, ha pl. rendelkezel Gmailes e-mail címmel, akkor van Google-fiókod.)

 • Ha már van Google-fiókod, a lap tetején jobbra lévő „Bejelentkezés”-re kattintva jelentkezz be a fiókod adataival.
 • Ha még nincs Google-fiókod, kattints a „Csatlakozás a Google-hoz” gombra. A megjelenő oldalon a bejelentkező ablak alatt kattints a „Fiók létrehozásá”-ra, és hozd létre a fiókod. Utána menj fel a Google Cégem oldalára, és a „Bejelentkezés”-re kattintva jelentkezz be a fiókod adataival.

3.  Bejelentkezés után ezt a képet látod:

Google Cégem második oldal

Helyi vállalkozás adatlapjának létrehozásához a „Kirakat” vagy a „Szolgáltatási terület” lehetőségek közül kell választanod.

 • A „Kirakat” lehetőséget akkor válaszd, ha ügyfeleidet üzlethelyiségedben, műhelyedben vagy más meghatározott fizikai helységedben szolgálod ki.
 • A „Szolgáltatási terület”-re akkor kattints, ha házhoz mész, és az ügyfeleidet a saját tartózkodási helyükön szolgálod ki.

A cégadatlap létrehozásának menete mindkét esetben ugyanaz.

4.  Ha rákattintottál a megfelelő lehetőségre, egy térképet fogsz látni:

Google Cégem harmadik oldal

A térkép keresőjébe kezdd el begépelni a céged nevét. Ahogy ebben a cikkben említettem, lehet, hogy a vállalkozásod bizonyos adatai már szerepelnek a Google adatbázisában.

 • Ha megtaláltad a cégedet, kattints a nevére. A megjelenő ablakban ellenőrizd, hogy valóban a te céged adatait látod, és ha igen, pipáld be a „Jogosult vagyok kezelni a céggel kapcsolatos adatokat, és elfogadom a következőt: Általános Szerződési Feltételek” négyzetet, majd kattints a „Folytatás”-ra. Ezután kövesd a 9. pontban írtakat.
 • Ha a Google talál egy céget, de az nem a te vállalkozásod, kattints az „Ez nem felel meg. Cég hozzáadása” szövegre.
 • Ha a Google-nak nincs találata az általad megadott adatokra (érdemes többször próbálkozni, minél pontosabb információk megadásával), kattints a „Pontosan adtam meg a nevet és a címet. Szeretném megadni az összes céginformációt”-szövegre.

6.  Ezután egy adatlapot fogsz látni:

Google Cégem negyedik oldal

Töltsd ki a hiányzó adatokat. (Ezen a felületen a céged alap-adatait adhatod meg. Részletesebb információkat, illetve fotókat a későbbiekben tudsz majd feltölteni.)

Mielőtt kitöltenéd az adatokat, feltétlenül olvasd el az alábbi tanácsokat:

Ezek betartása egyrészt azért fontos, hogy a céged adatlapja megfeleljen a Google Cégem minőségi irányelveinek, másrészt keresőoptimalizálási szempontból is ajánlott a valóságnak megfelelő, pontos és teljes körű adatok megadása.

 • Minden mezőbe csak azt az adatot írd, ami szorosan oda tartozik. A „Név” mezőbe ne írj telefonszámot, nyitvatartási időt, a „Cím”-hez ne írj honlapcímet, stb.
 • Minden mezőben úgy add meg a vállalkozásod adatait, ahogyan azt a valóságban, az ügyfelekkel történő kapcsolattartásban, a honlapodon, a levelezésben, stb. használod. Még a szóhasználat is fontos: ha a céged székhelyében pl. „körút” szerepel, és ezt a szót ki szoktad írni, most is tedd meg, ne írj helyette krt-at, mert a Google csak így tud pontosan beazonosítani.
 • Ne írd a nevet csupa nagybetűkkel, kivéve, ha hivatalosan is így használod.
 • Ne írj a név mezőbe kulcsszavakat, kivéve, ha ezek részei a vállalkozásod valódi nevének.
 • A cég pontos és teljes címét add meg, ne postafiókot. Olyan esetekben, ha pl. egy irodaházon belül meg kell adnod egy postafiókot vagy a vállalkozás pontos helyét, akkor a cím első sorába írd az irodaház címét, a másodikba pedig a postafiók számát vagy a cég pontos helyét.
 • A cím mezőbe lehetőleg ne írj magyarázó szöveget (pl. „az X. és Y. utca sarkánál”), mert ez megnehezíti a Google számra, hogy megtalálja a cégedet. Csak akkor adj meg kiegészítő információkat, ha a hivatalos cím nem elég ahhoz, hogy pontosan meg lehessen határozni a vállalkozás helyét.
 • „Amikor csak lehetséges, az ügyfélszolgálati segélyvonal helyett helyi telefonszámot adj meg.” Idézet a Google Cégem minőségi irányelveiből.
 • Ne adj meg olyan telefonszámot, ami nem a vállalkozás valódi számára irányítja a felhasználókat.
 • A kategóriák megadásánál célszerű minél kevesebbet kiválasztani a Google Cégem listájából.
 • Válaszd azokat a kategóriákat, amik a lehető legspeciálisabbak, de azért jól jellemzik a vállalkozásod főtevékenységét. Nem az a cél, hogy az összes szolgáltatást vagy terméket kiválaszd, amivel a vállalkozásod foglalkozik, hanem, hogy egészében mutasd be a céged tevékenységét.
 • Ha olyan szolgáltató vagy, aki házhoz megy, akkor pipáld be a „Termékeket és szolgáltatásokat nyújtok ügyfeleimnek saját tartózkodási helyükön” négyzetet.
 • Az üzletláncokra (ha pl. egy cég több kávézót üzemeltet), a más vállalkozásokon belüli részlegekre (pl. egyetemeken belüli részlegek), és a magánpraxissal rendelkező vállalkozók (például orvosok, ügyvédek, ingatlanügynökök) tevékenységére bővebb szabályok vonatkoznak, ezek a Google Cégem minőségi irányelvei között olvashatók (magyar nyelven is).

Az adatok megadása után kattints a „Folytatás”-ra.

7.  Ha bepipáltad a „Termékeket és szolgáltatásokat nyújtok ügyfeleimnek saját tartózkodási helyükön” négyzetet, akkor egy további lépést is meg kell tenned  (ha nem, menj tovább a 8. pontra):

Meg fog jelenni egy ablak, ahol meg kell adnod, hogy a céged melyik városban, kerületben vagy régióban szolgálja ki az ügyfeleket, vagy azt, hogy a székhelyedtől számítva mekkora földrajzi területen belül.

Ha a szolgáltatási területet megadod, a céged székhelye nem fog megjelenni a vállalkozás adatlapján, csak a város és az irányítószám. (Ettől függetlenül a beazonosításhoz fontos, hogy a Google-nak megadd a székhelyet is!)

Ha amellett, hogy házhoz mész, a cég székhelyén is nyújtasz szolgáltatásokat, akkor bepipálhatod az „A cég bejegyzett címén is nyújtok szolgáltatásokat” négyzetet, de ezt csak akkor jelöld be, ha azt szeretnéd, hogy a céged pontos székhelye is látsszon az adatlapon, „illetve ha székhelyeden a megadott nyitvatartási időben megoldott az ügyfélfogadás.”

A szolgáltatási terület megadása

Ha megadtad az információkat, kattints a „Folytatás”-ra.

8.  A következő ablakban ellenőrizd az adatokat, és ha helyesek, pipáld be a „Jogosult vagyok kezelni a céggel kapcsolatos adatokat, és elfogadom a következőt: Általános Szerződési Feltételek”, majd ismét kattints a „Folytatás”-ra.

Ekkor a Google Cégem létrehozza a vállalkozásod adatlapját.

9. A következő ablakban a Google Cégem felajánlja, hogy indítsd el a céged igazolásának folyamatát.

[su_spoiler title=”Bővebb info: miért kell igazolnom a cégemet?”]Az igazolás azért szükséges, mert így bizonyítod a Google-nak, hogy a vállalkozás adatai pontosak, és biztosítod, hogy a cég adatait csak Te vagy az általad erre feljogosított személyek kezelhessék. Az igazolt vállalkozások nagyobb valószínűséggel jelennek meg a keresési eredmények között, és ha módosítod a vállalkozás adatait, a változtatások csak akkor fognak megjelenni a Google Térképen, a Google+-on és a Google Keresés során, ha már igazoltad a cégedet.[/su_spoiler]

Az igazolásnak többféle módja van. Ezek közül a legáltalánosabb, minden cég esetében használható módszer a levélben történő igazolás. Lényege, hogy a vállalkozás általad megadott címére a Google levelezőlapot küld, amiben egy ellenőrző kód van. Ezt a kódot a céged adatlapján a kezelőfelületen meg kell adnod a Google számára.

A cégadatlap létrehozásakor a Google megkérdezi, hogyan szeretnéd megkapni az ellenőrző kódot. Valószínűleg annyit fogsz látni, hogy „Levélben, erre a címre”, és az előző lépéseknél megadott címedet. Kattints a „Levélküldés”-re, majd a következő ablakban a „Levelezőlap küldésé”-re. Később is igazolhatod a cégedet, de azt ajánlom, minél előbb indítsd el az igazolási folyamatot, mert több hétig tart, mire megkapod a levelezőlapot, és jó, ha minél hamarabb igazolod a cégedet.

Amikor megkaptad a levelezőlapot, ezen az oldalon az „Igazolás levélben” fül alatt találod a kód megadásához szükséges lépéseket.

Fontos:

amíg az ellenőrző kód meg nem érkezik, ne módosítsd a vállalkozás nevét, címét, kategóriáját, és ne kérj új ellenőrző kódot, mert ezek lassítják az ellenőrzést.

10. Ezt követően a Google Cégem átvezet a céged adatlapjára, ahol további adatokat és információkat adhatsz meg.

Jó tanácsok az adatlap kitöltéséhez és a Google Cégem használatához:

 • Minél több adatot adj meg a vállalkozásodról. Így egyrészt megerősíted a Google számára, hogy egy valódi, hiteles cégről van szó, másrészt elősegíted, hogy vállalkozásodat a Google előbbre tegye a helyi keresési eredmények között. Miért? Azért, mert amikor a Google „eldönti”, hogy pl. a „villanyszerelő” keresésre melyik cégeket hozza fel elsőként, többek között azt is figyeli, melyek azok a cégek, amik a leginkább megfelelnek annak, amit a felhasználó keres. Minél pontosabb és részletesebb adatok állnak a rendelkezésére, annál nagyobb az esélye annak, hogy a céget a „megfelelőbb” vállalkozások közé sorolja, és az eredmények között előrébb helyezi.
 • Továbbra is figyelj arra, hogy minden mezőbe csak a szorosan oda tartozó, a valóságnak megfelelő és pontos adatokat írd.
 • A céged honlapjaként ne adj meg olyan URL-címet, ami nem a vállalkozásod valódi honlapjára, hanem egy landing oldalra, vagy egy közösségi oldalra vezet. (Ezt a Google Cégem minőségi irányelvei kifejezetten előírják.)
 • Tartsd naprakészen a céged adatait.
 • Keresőoptimalizálási szempontból előnyös, ha céged minél több pozitív értékelést és véleményt kap. A Google ugyanis a helyi keresési eredmények rangsorolásánál azt is „nézi”, hogy melyik cég az ismertebb. Az ismertség megállapításánál pedig – többek között – figyelembe veszi a Google-oldalakon található értékelések számát és pontértékét is.
 • Ha valaki véleményt ír a vállalkozásod oldalára, reagálj rá. Ezzel megmutatod ügyfeleidnek, hogy törődsz velük, és véleményük fontos a számodra.
 • Nem előírás, de ajánlott, hogy tölts fel fotókat a vállalkozásodról. Ezzel sokkal vonzóbbá teheted cégedet a lehetséges ügyfelek számára.

Google Cégem mobilon

A Google Cégemhez ingyenes mobilalkalmazás is elérhető Androidra és IOSre, aminek segítségével mobiltelefonról is frissítheted a céged adatait, illetve új információkat tehetsz közzé. A Google Cégem bizonyos funkciói azonban csak a számítógépes verzióban érhetők el. Az alkalmazást a Google Play Áruházból vagy az App Store áruházból töltheted le.

A Google Cégem súgójának magyar nyelvű oldalát itt érheted el: https://support.google.com/business/answer/3038063?hl=hu&ref_topic=4539639

HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET? HA IGEN, OSZD MEG TE IS!

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinFacebookgoogle_pluspinterestlinkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.