Mi az a Google Cégem, és miért érdemes használni?

Mi az a Google Cégem?


A Google Cégem egy ingyenesen használható adatbázis, cégek részére. A vállalkozások a Google Cégem-adatlapjukon megadhatják a rájuk vonatkozó információkat, frissítéseket tehetnek közzé, s így kapcsolatot tarthatnak ügyfeleikkel. Keresőoptimalizálási szempontból előnyös számukra, ha szerepelnek a Google Cégemben, hiszen a honlapjukon kívül egy újabb felületen is megjelenhetnek az interneten, ami növeli annak valószínűségét, hogy az ügyfelek rájuk találnak. A helyi vállalkozások számára pedig egy további fontos előnnyel is jár, ha van megfelelően kitöltött Google Cégem adatlapjuk, ezt l. a következő pontban.

A Google Cégemben kétféle adatlapot lehet készíteni:

  • az egyik az ún. „helyi vállalkozások” adatlapja, vagyis olyan cégeké, amik ügyfeleiket egy meghatározott földrajzi helyen vagy területen szolgálják ki. Ilyenek pl. az üzletek, műhelyek, kávézók, amiket az ügyfelek felkereshetnek, illetve az olyan szolgáltatók, akik egy adott területen házhoz mennek, pl. villanyszerelők, masszőrök, stb.
  • a másik az úgynevezett „márkaoldal”. Ez valójában egy Google+-oldal cégek, illetve márkák részére. Ilyet abban az esetben ajánlott létrehozni, ha a cég egyáltalán nem tart fenn személyes kapcsolatot az ügyfeleivel (pl. egy csak online felületen megjelenő vállalkozás) vagy az ügyfelekkel, rajongókkal fennálló személyes kapcsolat nem korlátozódik meghatározott földrajzi helyre (pl. előadóművész).


A továbbiakban a helyi vállalkozásokról lesz szó.

Miért hasznos a helyi vállalkozások részére, ha van adatlapjuk a Google Cégemben?

Akár a Google Keresésben, akár a Google Térképen vagy a Google+ -on keresnek a felhasználók egy adott terméket vagy szolgáltatást, a Google elsőként a tartózkodási helyükhöz közel eső vállalkozásokat hozza fel a keresési eredmények között.

Próbáld ki! Írd be a Google Keresőbe, hogy „villanyszerelő”. Egy ehhez hasonló képet fogsz látni:

Google Cégem találati lista

Látni fogod, hogy a fizetett hirdetések után a Google külön keretes részben rögtön a tartózkodási helyedhez közeli, villanyszereléssel foglalkozó cégeket jeleníti meg. Én ezt a cikket Budapesten, a XIV. kerületben írom, ezért nálam a keretes részben XIV. kerületi villanyszerelők cégei jelentek meg. Te pedig a jelenlegi tartózkodási helyedhez legközelebb esőket fogod látni.

Azt, hogy mely vállalkozások találhatók a tartózkodási helyünkhöz közel, a Google az interneten található különböző forrásokból tudja meg, így például a Google Cégemen regisztrált adatlapokból. Vagyis, ha vállalkozásodnak van Google Cégem adatlapja, sokkal nagyobb eséllyel kerül be a Google által felhozott, a kereső személy tartózkodási helyéhez közeli találatok közé. (A tartózkodási helyhez közeli találatokat a Google Cégem „helyi keresési eredmények”-nek nevezi, ezért én is ezt a kifejezést fogom használni.)

A Google maga is gyűjt információkat azokról a cégekről, amelyeknek az adatai már „fent vannak” az interneten. Ezért lehet, hogy bár még nem használtad a Google Cégemet, a vállalkozásod bizonyos adatai már szerepelnek a Google adatbázisában. Előfordulhat azonban, hogy ezek az adatok nem pontosak, illetve bizonyos információk hiányoznak. Emiatt lehet, hogy a céged nem jelenik meg a helyi keresési eredmények között, vagy nem annyiszor, ahányszor indokolt lenne. Azzal, hogy minden adatot pontosan megadsz a vállalkozásodról a Google Cégemben, illetve az adatokat naprakészen tartod, előmozdíthatod, hogy a céged minél többször megjelenjen a Google Kereső, a Google Térkép és a Google+ helyi keresési eredményeiben, és minél jobb helyezést érjen el.

Ahogyan a fentiekből is kiderült, elég a vállalkozásod adatait egyszer megadni, a Google Cégem-adatlapon. Ha ott megadod az adatokat, utána ezek fognak megjelenni a Google Kereső, a Google Térkép és a Google+ helyi keresési eredményeiben is, tehát nem kell minden Google-szolgáltatásban külön adatlapot készítened a cégednek.

Hogyan készíts Google Cégem-adatlapot a helyi vállalkozásodnak? Erről itt olvashatsz.

HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET? HA IGEN, OSZD MEG TE IS!

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinFacebookgoogle_pluspinterestlinkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.