Pingback és trackback küldése és fogadása WordPress-ben

Ebben a cikkben olvashattad, mi az a pingback illetve trackback. Emlékeztetőül annyit: ezek speciális hozzászólásoknak tekinthetők, amik segítségével más blogok szerzői értesíthetnek Téged arról, hogy a cikkükben a Te blogbejegyzésedre hivatkoztak. Most megtudhatod, hogyan küldhetsz WordPress blogodból ping- illetve trackbacket, és hogyan tudod az ilyen értesítések fogadását engedélyezni vagy letiltani.

Pingback küldése

A honlapod WordPress adminisztrációs felületén engedélyezd a pingback küldést. Ehhez a Beállítások/Interakció menüpontban pipáld be a „Megpróbálja értesíteni a bejegyzésről az összes hivatkozott blogot” négyzetet.

Ha ezt megteszed, a pingback küldés automatikusan meg fog történni, ha valamelyik cikkedbe beilleszted egy másik WordPress-blogbejegyzés URL-jét, majd a cikkedet közzéteszed.

Ha a cikkben egy saját, korábbi bejegyzésedre hivatkozol, előfordulhat, hogy magadnak is pingbacket küldesz. Ezt úgy tudod kiküszöbölni, hogy amikor a korábbi bejegyzésed URL-jét beilleszted a „Hivatkozás beillesztés/szerkesztés” szerkesztőgomb segítségével, nem a teljes URL-t használod, csak a domainnév utáni részt. Vagyis ehelyett:

http://www.domainnev.hu/cikkcime

csak ezt illeszted be:

/cikkcime

Előfordulhat, hogy a WordPress Grafikus szerkesztője automatikusan kiegészíti az URL-t a domainnévvel. Ezért kapcsolj át HTML-szerkesztőre, és ellenőrizd, hogy az URL jól szerepel-e a hivatkozásban.

Trackback küldése

Trackbacket akkor érdemes küldeni, ha olyan cikkre hivatkozol, ami nem WordPress-szel működő blogon található (ilyenek pl. a Blog.hu-n olvasható cikkek). Ha ugyanis WordPress blognak küldesz értesítést, az a látogatók számára minden esetben pingbackként fog megjelenni. Vagyis a bejegyzés alatt csak a cikked URL-je lesz, a kivonata nem jelenik meg. (A blog szerzője a saját WordPress adminisztrációs felületén látni fogja a kivonatot is.)

Ha trackbacket szeretnél küldeni:

  1. Menj fel annak a cikknek az oldalára, amire a bejegyzésedben hivatkoztál. Itt keresd meg az ún. trackback-linket. Általában a cikk alatt található ilyen vagy hasonló szöveggel: „A bejegyzés trackback-címe:…” Másold ki ezt a trackback-linket egy Word dokumentumba (vagy bárhová, ahol meg tudod őrizni).
  2. A honlapod WordPress adminisztrációs felületén kattints a Bejegyzés/Összes bejegyzés menüpontra.
  3. A megjelenő oldalon vidd az egeret a hivatkozó bejegyzésed címére. A cím alatt megjelenő lehetőségek közül válaszd a „Szerkesztés”-t.
  4. A megjelenő oldalon a jobb felső sarokban kattints a „Mit lássunk?” szöveg melletti kis nyílra. A lehetőségek közül pipáld be a „Visszakövetés (trackback) küldése” négyzetet. Ekkor a bejegyzés szövege alatt megjelenik egy mező. Ide kell beilleszteni a trackback-linket.
  5. Kattints a „Közzététel” (vagy, ha már közzétetted a bejegyzést, és utána szeretnél trackbacket küdeni, a „Frissítés”) gombra. Amikor erre kattintasz, a WordPress elküldi a trackbacket a hivatkozott blognak.

Pingback és trackback fogadásának engedélyezése

A honlapod WordPress adminisztrációs felületén a Beállítások/Interakció menüpontban pipáld be az „Engedélyezzük a link értesítéseket más blogoktól (visszajelzések és visszakövetések) az új bejegyzéseknél” négyzetet.

FIGYELEM: Azok a módosítások, amiket a visszajelzések fogadásával kapcsolatban a Beállítások / Interakció menüpontban elvégzel, csak az ezt követően létrehozott cikkekre vonatkoznak. Ha tehát korábban engedélyezted a ping- és trackback fogadást, de most úgy döntesz, hogy letiltod, akkor a letiltás előtt létrehozott cikkeknél egyenként le kell tiltanod a visszajelzések fogadását (a következő bekezdésben említett módon).

A Beállítások/Interakció menüpontban megadott általános beállítást az egyes cikkeknél felülbírálhatod. Így például, ha általánosságban engedélyezted a ping- és trackback-fogadást, de az egyik cikkednél szeretnéd letiltani, ezt is megteheted.

Ha bizonyos cikkeknél szeretnéd felülbírálni az általános beállítást, kövesd az alábbi lépéseket:

  1. A honlapod WordPress adminisztrációs felületén kattints a Bejegyzés/Összes bejegyzés menüpontra.
  2. A megjelenő oldalon vidd az egeret az adott cikk címére. A cím alatt megjelenő lehetőségek közül válaszd a „Szerkesztés”-t.
  3. A megjelenő oldalon a jobb felső sarokban kattints a „Mit lássunk?” szöveg melletti kis nyílra.  A lehetőségek közül pipáld be az „Interakció”-t. Ekkor a bejegyzés szövege alatt megjelenik az „Interakció” mező. Itt az „A visszakövetés és a pingbacks engedélyezése ezen az oldalon.” négyzet segítségével adhatod meg az egyedi beállítást.

Ahhoz, hogy trackbacket lehessen Neked küldeni, a küldőnek szüksége lesz a bejegyzésed trackback linkjére. Ez a bejegyzés URL-je, ezzel a kiegészítéssel: /trackback. (Példaként: a cikkem alatt láthatod ennek a bejegyzésnek a trackback-linkjét.) Ha a cikked trackback linkje nem látható, a honlapod sablonjában kell módosítást végezni (ehhez javaslom, kérd webszerkesztő vagy -fejlesztő segítségét.)

Ha engedélyezed a ping- és trackback-fogadást, a beérkezett értesítések a honlapod WordPress adminisztrációs felületén a „Hozzászólás” menüben jelennek meg, és ugyanúgy moderálhatók, mint a „hagyományos” hozzászólások.

HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET? HA IGEN, OSZD MEG TE IS!

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinFacebookgoogle_pluspinterestlinkedin

A bejegyzés trackback címe: https://www.mindenkiadvany.hu/pingback-es-trackback-kuldese-es-fogadasa-wordpress-ben/trackback/

Posted in WordPressTagged , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.