Pingback és trackback – mik ezek?

Aki blogírásba kezd, előbb-utóbb találkozik a pingback és trackback kifejezésekkel. Egy „friss” blogíró számára első olvasásra bonyolultnak tűnhet, hogy pontosan mire jók ezek? Az alábbi cikkben ezt fogom ismertetni. Mivel WordPress honlapokat készítek, a bejegyzés elsősorban a WordPress-felhasználókra koncentrál, de más blogok írói is hasznos információkat találhatnak benne.

Mi az a pingback illetve trackback?

Röviden: a hozzászólások speciális formáinak tekinthetők. Pingback illetve trackback küldésével egy blog szerzője értesítheti egy másik blog íróját arról, hogy cikkében az ő bejegyzésére hivatkozott.

Részletesen:

Pingback (Visszajelzés):

WordPress-blogok esetén annyi szükséges hozzá, hogy a hivatkozó cikk írója blogjában engedélyezze a pingback küldést, a hivatkozott bejegyzés szerzője pedig a visszajelzések fogadását. Ezután a hivatkozó írónak csak annyi a teendője, hogy cikkébe beillessze a hivatkozott bejegyzés URL-jét. Ha ezt megteszi, a cikk publikálásakor az ő honlapja és a hivatkozott bejegyzés weboldala között automatikusan megtörténik egy elektronikus jelcsere. Amennyiben ez sikeres, a pingback megtörtént, és a hivatkozott bejegyzés alatt a hozzászólások között megjelenik a hivatkozó cikk URL-je.

Trackback (Visszakövetés):

A trackback küldés nem automatikusan megy végbe, minden esetben egyedileg kell a visszakövetést elküldeni. Ilyenkor a hivatkozó blog írója nem a hivatkozott bejegyzés URL-jét, hanem a külön erre a célra közzétett trackback-linkjét használja. Ezt nem a cikk szövegébe teszi, hanem egy trackback küldésre szolgáló mezőbe. A sikeres trackback küldéshez szükséges, hogy a hivatkozott blog szerzője engedélyezze a trackbackek fogadását. Ha ez engedélyezett, a cikk közzétételekor a hivatkozott bejegyzés alatt a hozzászólások között megjelenik a hivatkozó cikk URL-je, és rövid kivonata.

A WordPress-blogok szerzőinek lehetőségük van arra, hogy a fogadott ping és a trackbackek megjelenítését jóváhagyásukhoz kössék (moderálás). Ebben az esetben a beérkezett ping- és trackback csak akkor jelenik meg a hozzászólások között, ha a fogadó blog szerzője jóváhagyta.

A hivatkozott bejegyzés szerzőjének azért előnyös, ha ping- és trackbackek jelennek meg a cikke alatt, mert az olvasók látják, hogy mások is hivatkoztak rá, tehát növeli az illető presztízsét.

A hivatkozónak pedig azért jó, mert egy másik blogban megjelenik a cikkéhez vezető URL. A mások weboldalain elhelyezett linkek segíthetnek abban, hogy a hivatkozó blog előrébb kerüljön a keresési eredményekben.

Sajnos már a ping- és trackbackek között is lehetnek spamek. Mivel ezek a hozzászólások tartalmazzák a küldő blog URL-jét, a spammelők hamis ping- és trackbackeket küldenek azért, hogy az ő weboldalukhoz vezető linkek megjelenjenek mások blogjában, és a látogatók rájuk kattintsanak. A sok kattintás növelheti a spammelő weboldalának népszerűségét a keresőprogramok statisztikáiban, és ezzel javíthatja pozícióját a keresési eredményekben. WordPress blogok esetében spamszűrő bővítmény segítségével csökkenteni lehet a hamis trackbackek számát.

Hogyan tudod WordPress blogodban engedélyezni vagy letiltani a ping- és trackbackelést? Erről ebben a cikkben olvashatsz.

HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET? HA IGEN, OSZD MEG TE IS!

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinFacebookgoogle_pluspinterestlinkedin

A bejegyzés trackback címe: https://www.mindenkiadvany.hu/pingback-es-trackback-mik-ezek/trackback/

Posted in WordPressTagged , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.